En god start på dagen - #lykkeihverkopp

Starten på dagen kan ofte være en nokså hektisk øvelse. Barn som ikke har lyst til å stå opp, frokost som ingen vil spise, teite klær og mas, før de dyttes ut dørene i siste liten for å rekke skolen. Når alle er ute og stillheten senker seg, velger jeg ofte å starte arbeidsdagen hjemme.

Da tar jeg meg tid til det som for meg er ren terapi, det som utgjør hele forskjellen for meg. Da finner jeg frem den beste kaffen, vekt, kvern, termometer, hellekanne og V60 håndbryggeren. Så går jeg i gang med et rituale som gir meg de beste forutsetningene for en god dag.

Lukten av nykvernet kaffe er helt himmelsk. Det kan ikke sammenlignes med ferdigkvernet kaffe fra gigantprodusentene, som for lengst har mistet mye av aromaen og smaken. Innen 15 minutter etter kverning, sier de mest ihuga kaffenerdene. Ellers er for mye av aroma og smak borte.

Riktig kverning av kaffen, og på grammet riktig mengde i forhold til vann. Temperaturen akkurat der den skal være. Så kan magien begynne. Først litt vann i sirkler, som setter i gang "bloomingen". Da frigjøres karbondioksid fra kaffen, luftboblene gir nesten inntrykk av at det koker. Blooming er viktig for å få ut gassene slik at de smakene jeg vil fremheve får all oppmerksomet videre i bryggeprosessen.

Hellingen i sirkelbevegelser er nærmest hypnotisk; riktig fart, riktige bevegelser. Alt skal skje i løpet av tilmålt tid. Sweet and Easy kalles oppskriften. Passer veldig bra til vår GULL. 2 store kopper kaffe skal lages av 33 gram kaffe medium kvernet, 500 gram vann på 98°C, i renset og forvarmet kolbe. 66 gram vann helles over i sirkelbevegelse fra midten og utover. Bloom i 45 sekunder. Resten av vannet i tre runder á 145 gram. Og nøyaktig når stoppeklokka viser 3:30 skal alt vannet ha passert kaffen og landet i kolba.

Sjokolade. Nøtter. Grapefrukt. Smakene kommer tydelig frem, og den fruktige, lette gullkaffen gir meg akkurat det jeg trenger for å komme i riktig modus. Standarden er satt, listen er lagt. I dag blir en god dag.

Pål, kaffenerd og markedskoordinator i Norsk Kaffe