Slik brygger du kaffe med presskanne

For bryggeguide, bla nedover siden.

Presskanne, French Press, Chambord, Cafetière, Plunger, Melior... Presskanna er et av de mest populære og utbredte redskapene til å brygge kaffe med, og her i Norge er det svært mange som har en eller flere stående i skapet. Bryggemetoden er enkel, det ser elegant ut, og gjør du det på riktig måte får du en svært god kaffe i koppen.

Kort om presskanna sitt opphav. Den kalles French Press internasjonalt, så da må den vel komme fra Frankrike. Eller..? Franskmenn og italienere har kranglet om opprinnelsen til presskanna, som bruker et filter av metall eller stoff montert på et metallstag til å presse ned kaffegrut i en kolbe med varmt vann.

Ifølge en legende fra rundt 1850 var det en franskmann som var ute på sin daglige spasertur som ble sett brygge kaffe på denne måten over et bål. Han gjorde en feil, og slik oppstod presskannemetoden ifølge denne legenden.

Slik går historien: en franskmann på sin daglige spasertur skulle koke kaffe over et bål i parken, og oppdaget at han hadde glemt å tilsette kaffegrut i det kokende vannet. Når han så tilsatte kaffegrut, steg det til topps i det kokende vannet. Han hadde ikke mer kaffegrut med, og ønsket å gjøre det beste ut av det for å sikre seg en kopp. Dermed kjøpte han et lite stykke metallduk av en forbipasserende italiensk kjøpmann. Han tilpasset duken til kjelen sin, og brukte en pinne til å dytte den ned sammen med kaffegruten, før han skjenket resultatet i koppen sin.

Og for et resultat! Han forventet ikke at det skulle smake noe godt, men ble særdeles overrasket når han smakte på det; den beste kaffen han noen sinne hadde smakt! En glipp i rutinene førte altså til en ny bryggemetode for kaffe, som skulle vise seg å bli svært populær.

Cafetière, Mayer og Delforge, 1852

Denne historien henger sammen med det første patentet som ble registrert i 1852 under navnet la Cafetière, omtalt som "verdens mest undervurderte bryggemetode for kaffe" av James Hoffman i boken "The World Atlas of Coffee", da de to franskmennene Mayer og Delforge patenterte sin første, enkle variant av en presskanne.

French Press, Attilio Calimani, 1929

Kaffepressen ble patentert av designeren Attilio Calimani fra Milano i 1929. Faliero Bondanini videreutviklet designet til sin egen versjon som ble patentert i 1958. Denne ble satt i produksjon ved den franske klarinettfabrikken Martin SA, og fikk navnet Melior Chambord. I 1991 kjøpte Bodum® opp Martin SA, og Chambord® er fortsatt en bestselger i deres sortiment.

Så, hvordan gjøres det?

Videocreds: MAYE

Her har vi satt sammen en video som viser steg for steg hvordan du brygger en kopp herlig kaffe med en Bodum® Chambord® presskanne. Ønsker du å lese, finner du trinnene gjengitt under her.

1: Forvarm presskanna

Når man skal brygge kaffe, er temperatur viktig. Heller du varmt vann/kaffe i en kald beholder eller kopp, synker temperaturen fort langt ned. Unngå dette ved å helle kokende vann i kolben før du begynner på resten av prosessen. Husk å sette i stempelet, så metallet får varmet seg opp også.

2: Bruk riktig mengde kaffe

Mengde vann og kaffe henger sammen. Bruker du for lite kaffe, blir den tynn og sur. Bruker du for mye blir den beisk og påtrengende. Smak til mengden som passer deg og den kaffen du bruker. 60-70 gram er en fin indikasjon. Når vi lager presskannekaffe av Sølvkaffe, bruker vi 63 gram pr liter.

3: Nykvernet kaffe er best - litt grovere enn filtermalt

Vi anbefaler alltid fersk, nykvernet kaffe. Når man kverner kaffe slippes det ut masse aromastoffer. Disse forringes over tid, og det beste resultatet får du om du kverner rett før du skal brygge. Til presskanne er det vanlig å anbefale grovmalt kaffe, men igjen går det litt på smak og preferanse, samt hvilken type kaffe du bruker. Litt grovere enn filtermalt er en god indikasjon.

4: Tøm kolben, hell i kaffe og fyll på vann

Nå er kolben varm, og du kan helle ut vannet. Hell den nykvernede kaffen i kolben, og tilsett vann. Vi anbefaler 91-92˚C vanntemperatur, og vi anbefaler bruk av vekt (1000g = 1 liter). Rør godt rundt med en skje.

5: Etter 4 minutter, fjern skummet på toppen

Skum og små partikler av kaffegrut legger seg på toppen av kaffen. Bryt forsiktig overflaten med baksiden av en skje, slik at kaffegruten synker til bunnen av kolben. Ta så en skje (enkelte liker å bruke to, i møtende halvsirkel, for å lettere samle opp alt) og fjern det bitre skummet og grutpartiklene som ligger igjen på toppen.

6: Sett på lokket, og plasser stempelet i overflaten på kaffen, og vent

Når du nå har brutt overflaten og skummet av toppen, skal du være tålmodig. Dette kan føles unødvendig for mange, siden man allerede har gjort selve bryggingen og kaffen i prinsippet er klar til å drikkes. Den er uansett for varm til å drikkes enda, og hvis du gir den noen minutter vil alle mikropartiklene synke til bunnen av kolben i stedet for å bli med ut i koppen når du serverer.

Sett på lokket, plasser stempelet helt i overflaten av kaffen, og la den stå i minst 5 minutter. Du kan se kaffen bli klarere og mer transparent etter hvert som kaffepartiklene synker til bunnen av kolben, og etter 5-7 minutter sitter du igjen med en helt ren og frisk kaffe uten småpartikler og groms, med god drikketemperatur.

Visste du at kaffe ikke smaker best/mest når den er skikkelig varm? Man må ha en viss varme når man brygger kaffe (91-96˚C) for å få ut smaksstoffene fra kaffebønnene, men å drikke brennheit kaffe er ikke bra om man ønsker å virkelig kjenne hvordan kaffen smaker. En kaffe av god kvalitet vil gi gode smaksopplevelser helt ned i 50-60˚C. Vi anbefaler alltid å la kaffen stå i koppen (eller i presskanna i dette tilfellet) noen minutter før du drikker den.

7: Etter ca 5-7 minutter, kan du forsiktig pressen ned stempelet - hvis du vil 

Du kan godt la stempelet stå i den posisjonen du satte det i forrige punkt, kaffen blir uansett filtrert når du heller opp. Men om du vil, kan du presse det forsiktig ned. Vi sier forsiktig, fordi det du vil unngå er å skape "storm" i bunnen og blåse opp igjen de små kaffepartiklene. Hvis du velger å presse ned stempelet, så press det sakte ned og stopp med det samme du kommer ned til der kaffgruten begynner - ikke press for å komprimere gruten!

8: Server

Hell forsiktig, så du skaper minst mulig bevegelse i gruten i bunnen av kolben. Resultatet i koppen er nå en ren, transparent kaffe med en fantastisk smak.

9: Nyt god kaffe

Følger du denne oppskriften, i kombinasjon med fersk, nykvernet kaffe av god kvalitet, garanterer vi en fantastisk smaksopplevelse og LYKKE I HVER KOPP. Ta gjerne kontakt med oss om du har spørsmål eller kommentarer, vi setter alltid pris på tilbakemeldinger og innspill.

Presskanne og kolestrol

Ufiltrert kaffe omtales mye i sammenheng med diskusjoner rundt høyt kolestrol. Kaffe inneholder fettstoffer, kaffeoljer, som kan være uheldig for de som har høyt kolestrol. Kaffe som filtreres gjennom et papirfilter inneholder betydelig mindre av dette enn ufiltrert kaffe, som den du får fra f.eks. presskanne, kokekaffe og tyrkisk kaffe. Vi anbefaler derfor at man bruker papirfiltre i presskanna for å redusere mengden av disse stoffene dersom man er utsatt for eller har høyt kolestrolnivå. Du kan også bruke et helt ordinært papirfilter for kaffetrakter og sile kaffen gjennom det. Skru av filteret på presskanna, og legg i et papirfilter mellom duken og toppsilen, klipp til om du ønsker det (men det er ikke nødvendig).

Slik kan du enkelt filtrere presskannekaffe om du ønsker det, med kommersielle filtre tilpasset presskanne eller ved å bruke et alminnelig filter for kaffetrakter.

RELATERTE PRODUKTER