RIKTIG KVERNING

er avgjørende for å få til god kaffe

Malingsgrad - er det så viktig da??

Ja, i aller høyete grad! Malingsgrad, vanntemperatur og bryggetid er tre viktige faktorer som påvirker hverandre, og bommer du på en eller flere av de vil ikke kaffen smake slik den skal. Forskjellige bryggemetoder krever forskjellig kverning av kaffen. Her har du noen eksempler:

Kaldbrygg krever forskjellig maling alt etter bryggetid og metode, men i utgangspunktet grovmalt.

Til pourover, håndbrygg, finnes det også mye forskjellig utstyr. På Hario V60 anbefales en halvfin malingsgrad.

Moka pot, også omtalt som tyrkisk kaffe, krever den aller fineste malingsgraden.

Nå neste nivå med riktig malingsgrad

Mange "hobbybaristaer" lager kun helt ok kaffe, fordi de feiler nesten før de har begynt. Jevn og riktig kverning er avgjørende for et godt resultat i koppen.

Har du kjøpt flott bryggeutstyr? Kanskje en dyr espressomaskin? Kaffebønner av topp kvalitet? Og likevel føler du at du ikke helt når nye høyder på kaffen du lager?

Kanskje har du arvet en slik kaffekvern av bestefar, eller fått tak i en på loppemarked?Eller kanskje tenkte du at hvis du bruker mesteparten av budsjettet på en god kaffemaskin og kjøper den billige "pepperkverna" så er du i mål?

Gode råvarer og riktig tilbereding er selvsagt viktig.
Men uten jevn og riktig kverning av kaffen vil du aldri få den smaken du drømmer om å få til. Kvernes kaffe for fint, smaker den bittert og kjedelig. Kvernes den for grovt, smaker den surt og vondt. Males den ujevnt - et vanlig problem med kverner av dårlig kvalitet - får du en blanding av alt dette; surt og bitter, kjedelig og vondt.

Ved å investere i en skikkelig kvern, vil du få kaffe som er jevnt malt, og da kan du med noen enkle grep finne riktig malingsgrad. Det, i tillegg til riktig mengde, temperatur og tid, er fasiten på hvordan du får den perfekte kaffe.

Les videre, og begynn å spare til en god kvern hvis du ikke allerede har en, så garanterer vi at du snart vil nyte FANTASTISK kaffe, og oppleve
LYKKE I HVER KOPP

IKKE hopp over dette!

Det du nå skal lese, vil gi deg kunnskap som er helt avgjørende for å kunne tilberede fantastisk kaffe.

Det er på tide å få en forståelse for hva ekstraksjon er, og hvordan du med riktig ekstraksjon kan unngå under- og overekstrahering. Ekstrahere betyr å trekke ut, og da snakker vi om smak og aroma. Under- og overekstrahering er ikke bra.

Grunnen til at vi bruker forskjellig malingsgrad til forskjellig bryggeutstyr, er for å unngå over- eller underekstrahering av kaffen. Målet er å finne en kverningsgrad som henter ut perfekt smak fra den kaffen du har.

Maler du for grovt, blir kaffen underekstrahert. Maler du for fint, blir den overekstrahert:

 • Underekstrahert er når du ikke har hentet ut nok smak og armoa fra kaffen (den er for grovt malt).
 • Overekstrahert er når du har hentet ut for mye smak og aroma fra kaffen, og den blir for kraftig og påtrengende (den er for fint malt).
 • Tenk på når du krydrer maten. For lite krydder og maten blir kjedelig (underekstrahert), for mye og det smaker vondt (overekstrahert).

Hvordan vet jeg om kaffen er feil malt?

Underekstrahert kaffe smaker surt! Mange forbinder smaken med en kaffetrakter som ikke er rengjort, eller med gammel kaffe. Og disse tingene spiller selvsagt også inn; fersk kaffe og rent utstyr er viktig for å få et godt resultat.

Overekstrahert kaffe smaker bittert, og mange forbinder det med for sterk kaffe. Den er beisk, og påtrengene i munnen. Grunnen er oftest at kaffen er for finmalt, slik at vannet bruker for lang tid på å renne gjennom.

Så, hvordan kan du finne frem til riktig god kaffe? Da må du endre på noe, og da tar du for deg disse, en og en, til du er fornøyd med smaken:

SMAKBRYGGETIDVANNTEMPERATURMALINGSGRAD
SURTLENGERKALDEREFINERE
BITTERTKORTEREVARMEREGROVERE

Er det så viktig med en god kvern da??

Ja.

Videoen her viser en sammenligning mellom kaffe kvernet i en propellkvern (de som har en liten propell som snurrer rundt i høy fart og knuser det den treffer) og en roterende kvern med flate eller koniske kniver (som skjærer kaffen med presisjon til noenlunde like store biter - litt avhengig av kvaliteten på kvernen).

Kverner man med en propellkvern, får man en blanding av støv og store klumper, og alt mellom det. Støvet vil legge seg i bunnen, og gjøre at vannet renner alt for sent gjennom. I tillegg vil kaffen smake mindre fersk, da varmeutviklingen i en bladkvern er mye høyere enn i en roterende kvern.

Ble det for mye å lese?

 • Skaff deg en skikkelig roterende kvern som maler kaffen jevnt.
 • Ikke bruk propellkverner dersom du er opptatt av å få den beste kaffen - ujevn maling og høy varmeutvikling gir et dårligere resultat i koppen.
 • Bestill kaffen din ferdigmalt (husk å presisere hva slags bryggemetode du bruker) hvis du ikke har en skikkelig kvern.

Malingsgrad - et utgangspunkt

MALINGSGRADBRYGGEMETODE
Svært grovmaltKaldbrygg, "Cowboykaffe"
GrovmaltPresskanne, kokekaffe, cupping (smakstest av kaffe)
Middels-/grovmaltChemex, Clever Dripper, CaféSolo
Middels maltPourover/Håndbrygg (eks. Hario V60), kaffetraktere med flat bunn i filterholderen, Siphon, Aeropress (med 3+ minutter bryggetid)
Middels-/finmaltPourover/Håndbrygg (eks. Hario V60), Aeropress (med 2-3 minutter bryggetid)
FinmaltEspresso, Moka, Aeropress (med 1 minutt bryggetid)
Svært finmaltTyrkisk kaffe
Adresser:
 • Kontor/butikk: Auglendsveien 14, 4019 Stavanger
 • Lager: Haugåsstubben 8, 4016 Stavanger
Kontaktinformasjon:
 • + 47 457 71 711
 • butikk@norskkaffe.no
Åpningstider:
 • Kontortid: Mandag-Fredag 8-16
 • Butikk: Onsdag (15-19) og Fredag (12-17)